Лятото, което беше изпълнено с екстремни метеорологични условия, горещите вълни, изгарящи

...
Лятото, което беше изпълнено с екстремни метеорологични условия, горещите вълни, изгарящи
Коментари Харесай

Най-черните климатични прогнози се сбъдват: Чакат ни още по-големи жеги!

Лятото, което беше изпълнено с рискови метеорологични условия, горещите талази, изгарящи стотици милиони хора на три континента, удостовери мрачното климатично знамение на доста специалисти.

Небивали температури в Съединените щати и Канада и продължителната горещина в елементи от Европа и Северна Африка сътвориха рискови здравословни условия, утежниха сушите и подхраниха горските пожари по целия свят. Именно това е тревожното обединение на климатичните закани, за което откривателите предизвестяват от към две десетилетия.

" Учените по климата предвидиха тъкмо такива неща, че ще има засилена опасност от тези типове рискови събития, подбудени от нарасналото стопляне ", споделя Джонатан Мартин, професор по атмосферни науки в Университета на Уисконсин-Медисън. " Това е доста притеснително. Това не са обнадеждаващи знаци за нашето директно бъдеще. "

Вярно е, че август нормално е един от най -горещите месеци в Северното полукълбо, само че горещите талази през този интервал допълниха възходящия лист на рискови крайности. Националната администрация на океаните и атмосферата в Съединени американски щати разгласи, че юли е бил най-горещият месец, откогато воденето на записи е почнало преди 142 години. Катастрофичните наводнения убиха повече от 200 души в Европа, а големи горски пожари бушуваха в Сибир, в Средиземноморието, Южна Европа и по западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада.

Но за доста специалисти тези събития оферират единствено незадълбочен взор върху това, което следва през бъдещите лета заради изменението на климата.

Организация на обединените нации разгласява обезпокоителен отчет за положението на изменението на климата и последствията от по – нататъшното световно стопляне. Оценката акцентира опасността от рискови метеорологични феномени, в това число по какъв начин световното стопляне ще направи топлинните талази както по – чести, по този начин и по – интензивни.

Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата откри, че тежки топлинни талази, които преди този момент са се появявали един път на към 50 години, в този момент евентуално ще се случват един път на десетилетие.

И в изследване, оповестено скоро в списанието Nature Climate Change, учените откриват, че рисковите топлинни събития ще се случват седем пъти по – постоянно до 2050 година спрямо годините до момента и повече от 21 пъти по – евентуално от 2051 до 2080 година

Потискащата горещина, която беше обхванала Тихоокеанския северозапад при започване на лятото, сподели какъв брой рискови могат да бъдат рисковите топлини. Стотици смъртни случаи бяха свързани с горещата вълна през юни, а повече от 35 града в щатите Вашингтон и Орегон сложиха нови температурни върхове.

" Топлинното събитие, което имахме в северозападната част на Тихия океан през юни – не че внезапно ще го забележим всяко лято, само че последните крайности сигурно са визуализация на това, което ще виждаме по – постоянно в бъдеще ", сподели Карин Бумбако, откривател във Вашингтонския университет и асистент държавен климатолог на щата Вашингтон.

Топлинни талази пораждат, когато високо налягане се откри трайно над даден район, потискайки образуването на облаци и предизвиквайки компресия и стопляне на въздуха. Получените топлинни куполи са свързани с тропическа интензивност, която може да промени циркулацията на въздуха над Северното полукълбо и да провокира необикновени климатични модели.

" Топлинните талази се срещат естествено през лятото, само че изменението на климата изостря тези събития, защото излъчванията на парникови газове, улавящи топлината, предизвикват повишение на междинните температури. Тези промени в изходните температури значат, че когато настъпят топлинни талази, те са по – склонни да бъдат тежки ", споделя Джералд Мийл, старши академик в Националния център за атмосферни проучвания в Колорадо.

" Ако междинните температури се усилват на всички места, това усилва възможностите за по – интензивни топлинни събития ", споделя той. " Дори релативно дребните покачвания на междинните температури предизвикват доста по – огромно изместване на крайностите. "

Екстремните метеорологични събития, в това число топлинните талази, се движат от комплицирана композиция от атмосферни процеси и могат да варират от година на година, само че изменението на климата оказва помощ за усилване на заканите, сподели Филип Мот, академик по климата в Държавния университет в Орегон.

Глобалното стопляне също може да сътвори очертания за противоположна връзка, които по-късно вършат по – евентуални други рискови събития. Сушите, да вземем за пример, могат да засилят топлинните талази, защото слънцето може по – елементарно да затопли земята, когато в почвата има по -малко влага за изпаряване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР